Poziv sudionicima

S osobitim zadovoljstvom pozivamo vas na stručno-znanstveni skup ''HRVATSKI GRADITELJSKI FORUM 2013'' koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera. Skup će se održati 19. i 20. studenoga 2013. u hotelu International**** u Zagrebu i to u sklopu 60. obljetnice Hrvatskoga saveza građevinskih inženjera i 65. obljetnice izlaženja časopisa GRAĐEVINAR.

Odluka o pokretanju ovoga skupa proizlazi iz činjenice da je hrvatsko graditeljstvo danas u velikoj krizi i može se sa sigurnošću reći da je trenutačni položaj hrvatskog graditeljstva vjerojatno najlošiji u proteklih pedesetak godina. Neaktivnosti u sektoru graditeljstva vrlo će brzo dovesti do gubitka referencija i stručnog kadra, a to je vrlo važna komponenta svakog budućeg natječaja. Ne pokrenu li se uskoro veće investicije u ovome sektoru, može se očekivati, a već je dijelom i započelo, postupno propadanje hrvatskoga graditeljstva procesom nestajanja građevinskih tvrtki. Ako razdoblje od prije pet godina kada je u graditeljstvu bilo oko 125 000 zaposlenika usporedimo s današnjim stanjem kad je oko 70 000 zaposlenih u ovom sektoru, jasno se može vidjeti koliko je stanje zapravo loše.

Danas je posve očito da se dimenzioniranju opsega građevinskog sektora trebalo pristupiti na način da se izradi dugoročna strategija razvoja temeljem koje bi se izbjegle velike neujednačenosti u ponudi i potražnji kojima smo svjedočili u proteklom razdoblju. Nagli rast zapravo se nikad ne može dugo održati i neizbježno izaziva još nagliji pad, a oporavak je nakon toga vrlo dug, katkad i nemoguć.

Zbog nedostatka investicija, građevinska operativa u Hrvatskoj stagnira i ostaje bez kvalitetnih referencija dok strane tvrtke koje su već prisutne na domaćem tržištu imaju financijski moćnije vlasnike i lakše im je opstati i u ovim kriznim vremenima. Iako je građevinska struka, naročito iz područja usluge projektiranja, nudila pripremu i izradu projekata koji objektivno u procesu građenja predstavljaju najmanji trošak, nije se na vrijeme reagiralo. Stoga se ni stranim ni domaćim investitorima nema što ponuditi da ulože svoj kapital, a država se našla u položaju da ne može pomoći u izlasku iz krize, ne samo graditeljstvu nego i ostalim sektorima vezanima uz graditeljske djelatnosti.

 

potpis
Prof.dr.sc. Stjepan Lakušić
voditelj stručno-znanstvenog skupa
potpis
Dragan Blažević
Predsjednik HSGI-a


Organizator Medijski pokrovitelj Pokrovitelji Video